Vilket markarbete måste man göra för en häst?

Det har blivit alltmer populärt att hålla sig med häst. Tar man sig en tur, i vilken landsbygd som helst, ser man allt fler som håller sig med hästar i stället för med kor. Till en del beror det på att det är mer lönsamt med hästar än med kor. Och med fler hästar än kor ute på den svenska landsbygden, behöver landsbygdshusen bygga om sina tomtar till hästhagar.

Och så långt från storstäderna behöver man heller inte åka ut, för att se häststall efter häststall. Även i Stockholm finns det stora behov av stall och hagar för hästar som ska trivas utomhus. Då kan man behöva anpassa tomten och gården för sina hästar.

Dessa mått – åtminstone – behöver de utomhus

När du behöver markarbete i Stockholm till hästhage

Glöm inte att en häst mår dåligt om de är ensamma. Hästar är extrema flockdjur. De allra flesta djur är flockdjur, förutom katter. Men en häst som inte får umgås och vara tillsammans med andra hästar, mår dåligt. Så om du har en häst, bör den få bo tillsammans med andra hästar i ett stall. Så har man bestämt sig för att hålla sin häst hemma, bör man har åtminstone två hästar så att de har sällskap av varandra.

Ska en enda häst kunna springa naturligt utomhus bör den har 10x30 meter för attt den ska kunna röra sig fritt utomhus. Helst mer om det bara går. Och ju fler hästar så måste man fördubbla ytan som hästarna ska ha; så 20x60 meter för 2 hästar och dubblet det för 3 hästar, och så vidare. Dessa mått är det Jordbruksverket som har bestämt. Det har gjort att många som håller sig med häst, har blivit tvungna att bygga om sina hästhagar.

Bygg om hästhagen om måtten inte är tillräckliga

Vet man att de mått som man har inte stämmer med de mått som är satta av Jordbruksverket, så bör man alltså bygga om sin hästhage så att hästarna kan få utvecklas som de ska och känna sig fria, fastän de är inhägnade. För hästarnas del är det mycket viktigt att de får springa fritt på stora ytor, för att de ska må bra. Annars kan de drabbas av skador, depression eller helt enkelt må dåligt. Så har man en kär häst så bör man så snart det bara går, bygga om sin hästhage så att de kan springa och galoppera fritt på större yta. Läs mer om markarbeten som man kan behöva i Stockholm på: markarbetenstockholm.nu.

9 Dec 2019