Vilka golv är inne 2020?

Även under året 2020 fortsätter den "naturliga" vara trendigt. Fortfarande önskar vi oss att naturen ska flytta in i våra hem. Därför kommer träpaneler både på väggar och på golv vara populära. Sedan vill vi gärna ha sandfärgat, bambufärgat, bast- och stråmattor på våra golv under 2020. Det tror i alla fall färghandlarna och inredningsarkitekterna.

Trendigt med "Conscious Living" då man som bostadsägare inreder med material som ska hålla för lång tid framöver. Fortfarande är det ute med -kö-slit-och -släng-konsumtionen. Vi gillar absolut inte plast längre. Det ska helst vara äkta vara; trä, sand, sten och gröna växter. Av den anledingen kommer golv av sten, klinker och trä vara dominerande under 2020.

Golv av stenplattor

Av den anledningen att vi vill satsa på hållbara golv, kommer förmodligen golv av stenplattor vara populära. Stenplattor håller ju helt enkelt tills någon med flit söndrar stenplattorna. Stenmaterial håller ju i tusentals år. Det som kan vara ett aber är att stenmaterialet kan slitas ut, men det går alldeles utmärkt att slipa om stenplattorna, om man så vill. Då blir stenplattorna som nya och fina på nytt. Sten är  tidlöst och ger verkligen ett golv, känslan av lyx. Men så kostar det också. Med stenplattor på ett golv, får du dessvärre räkna med cirka 10.000 kronor per kvadratmeter.

Golv av ekparkett

Ekparketten fortsätter att vara tidlös. När det kommer till trägolv är just parkett med ek det mest populära som du kan hitta. Det är klart att du kan lägga ett golv med parkett i ett helt annat träslag. Men eken som träslag är otroligt tåligt, böjligt, smidigt och hårt träslag som gör att du kan i princip slipa om parketten hur många gånger som helst. Ek är oftast det snyggaste träslaget också. Man kan ju även blanda olika träslag för att få en parkett som verkligen ger liv åt rummet.

Innovativa golv

Vill man kan man få golv som är innovativa, till exempel inom sjukvården kan man få golv som larmar själv ifall någon patient skulle ramla och förbli liggande. Många gamla, kan förolyckas om de ramlar, och förblir liggande. Då kan ett golv som har sensorer, känna av att någon ligger ner som behöver hjälp att komma upp och larma sjukvårdspersonal. Än så länge kommer det att dröja några år innan vi har kommit så långt att vi har dessa golv på sjukhus och inom äldrevården. Läs mer om golvläggare på: golvläggarevästerås.nu

9 Mar 2020