Varför inte bygga Attefallshus när ungarna blivit stora?

Majoriteten av svenskarna bor ju i en storstad, om man med storstad menar en stad med fler än 100.000 invånare. I storstäderna samlas allt fler svenskar. Landsbygden har fortsatt urholkas, vilket är synd då vi egentligen behöver en levande landsbygd. Centraliseringar i syfte att spara resurser har bidragit till landsbygdsdöden. Det indragna BB i Sollefteå är det senaste tydliga exemplet på det. På landsbygden finns det utrymme, husen är billiga, tomterna likaså. Det stora problemet för dem som väljer att bo på landsbygden är problem med försörjningen. Vad ska man arbeta med och försörja sig på om man bor på landet?

Ont om bostäder i storstäderna kräver annorlunda lösningar

Då är det verkligen tvärtom när man bor i storstäderna. Tomterna är dyra, likaså bostäderna och villapriserna. Om man har stora utrymmen att utnyttja på landet, är det precis tvärtom när man bor inne i storstäderna. Där är priserna dyra på tomter, villor och lägenheter. Där har man däremot arbeten som kan försörja en. 

Har du ungdomar som har svårt att få tag i en egen lya att bo i? Då kan ett Attefallshus vara en bra lösning. Ett Attefallshus kan byggas så stort som 25 kvadratmeter på den egna tomten. Taknocken får vara högst 4,0 meter, vilket är en rejäl höjd på ett litet hus. Det bör heller inte vara närmare än 4,5 meter frå grannens tomt. Till skillnad från Friggebod, får du dra eget vatten och avlopp till ett Attefallshus, vilket gör det till en mycket mer självständig bostad än någonsin en Friggebod kunde vara.

Varför inte bo i Attefallshus på tomten?

Om man har utrymmesbrist är det verkligen ingen dum idé att bygga på tomten. Den ekonomiskt lagda personen ser här en möjlighet att hyra ut sitt Attefallshus dagen då inte den egna unga famlijemedlemmen längre vill bo på mammas och pappas tomt. Då kan man alltid hyr ut Attefallshuset som en åtgärd att förekomma bostadsbristen i storstäderna. Många unga studenter, till exempel har svårt att få bostad.

Vill man inte hyra ut sitt Attefallshus kan man alltid använda det när man får gäster som kanske vill bo mer enskilt. Har man till exempel gäster med egna barn, kan det vara skönt att den unga familjen kan få rå om sig själv och bo lite avskilt från föräldrarna. Läs mer här om hur du kan bygga Attefallshus om du är intresserad av ett hus som du kan bygga på den egna tomten. 

8 Oct 2018