Varför inte bygga altan innan högsäsong?

Funderar du på att bygga en altan hemma? Det är ingen dum idé alls. Vi har nästan svårt att tänka oss en villa, eller radhus utan en riktig altan. Ser vi på de objekt som är ute för försäljning, efterfrågar de flesta spekulanter altaner som de kan sitta utomhus på. Så var det ju inte för 50-60 år sedan. Då nöjde man sig i regel med att sitta utomhus i en syrenberså för att dricka sitt för- eller eftermiddagskaffe. Numera sitter vi inte bersåer längre, men väl på altanen, invid dörröppningen, nära till köket.

En altan kräver inget bygglov – för det mesta

En vanlig altan, kräver inget bygglov, då man anser att en sådan inte förändrar fasaden på något nämnvärt sätt. Dock finns det som vanligt undantag från den regeln. Det är om altanen glasas in och man låter bygga ett extra tak till altanen. Det påverkar fasaden och gör oftast att den ser ganska så annorlunda ut, men i de allra flesta fall krävs det inget bygglov för att bygga en altan, som endast utgör ett stadigare underlag för att sitta på. Även om man som regel brukar bygga staket kring altanen. Om altanen ligger högre än 1 meter ovan markytan bör man alltid bygga ett staket kring altanen för att förhindra att någon ramlar ut från altanen.

Ett staket kring altanen ger insynsskydd

Beroende på hur du låter bygga staketet kring altanen, ger det skydd mot insyn, om det är så att du önskar det. Ett tätt byggt staket ger bra med skydd mot insyn. Kanske man önskar att kunna ligga ner och sola på altanen? Då önskar man sällan få blickar på sig bara för att man önskar bli lite brun och solbränd. Då önskar man som oftast att få skydd mot insyn. Däremot bör man inte ha för mycket skydd mot insynen, då det ofta ger tjuvar möjlighet att ta sig in via altandörren. Det bästa skyddet mot inbrottstjuvar brukar tyvärr vara att ha så mycket insyn som möjligt. Det gör tvärtom så att det blir svårt för en inbrottstjuv attt ostört arbeta sig genom en altandörr eller förstöra ett fönster för attt få in en arm och öppna dörren via fönstret.

Altan ger lagom med insynsskydd

Då kan en altan invid entrén ge lagom mycket insynsskydd. En altan med staket gör ingången till huset finare och ger en mer ombonad känsla för alla som ska komma in den vägen. Många vill ha en veranda invid entrédörren. Kanske en vitmålad veranda med snickarglädje? Här finns många olika varianter som man kan välja på.

14 Jan 2019