Varför byter man taket?

Att byta ut taket till fastigheten kostar en hel del. Men rätt tak, som förhindrar fuktskador och som dessutom isolerar huset bra mot både värme och kyla, ökar husets livslängd och värde.

Den vanligaste taktypen i vårt land i dag är tegel. Ett tegeltak som underhålls och tvättas fritt från mossa och alger håller länge. Men även tegel slits, och efter hundra år måste även ett tegeltak bytas. Ett utslitet tak kommer garanterat att läcka och släppa in vatten. Då kan huset drabbas av fuktskador och mögel, och inte sällan måste man även då byta ut innertaket. Så för att undvika dyra extrakostnader på grund av de skador som kan uppstå brukar man byta ut taket innan detta sker. De olika takmaterialen har olika livslängd på mellan trettio till hundra år och slits alla av väder och vind. Men underhåller man inte taket regelbundet så behöver de bytas desto oftare.

Några tecken på att takets material inte längre håller

Ett tydligt tecken på att takpannorna behöver bytas är när det börjar samlas grusliknande material i hängrännorna. Detta är ett tecken på att pannornas ytskikt börjar släppa och rinner bort med regnvattnet. Också när myror börjar göra sig hemmastadda på taket och bygga bon brukar det vara dags. Likaså när takpappen slits av solens strålar och börjar spricka, och framförallt om man hittar mögel på råspont och vind. Då gäller det att ta skadorna på allvar och byta taket innan större fuktskador uppstår och man riskerar ännu dyrare renoveringar.

Byt till ett bra plåttak, sänk energikostnaden och öka husets värde

En annan anledning till att man väljer att byta ut takets material är att det kan öka husets värde, något som kan vara bra vid en försäljning. Idag ser allt fler till miljön, och om det nya taket isolerar bättre och energikostnaderna sänks, ökar det värdet på huset. Därför har det blivit vanligare att man byter ut sina tegelpannor mot ett bra plåttak, eftersom det isolerar bättre och i stort sett inte heller kräver något underhåll. Men även ett tak som passar huset bättre estetiskt, och som dessutom har lång livslängd, ökar husets värde och gör att man kanske väljer att byta. Det handlar både om ekonomi och miljöhänsyn. Också gröna tak av olika växter blir vanligare, eftersom de har ökat i popularitet då allt fler tänker på miljön. Ett grönt tak har en lång livslängd samtidigt som växterna hjälper till att rena luften.

18 May 2020