Vad kostar det att byta fönster?

Sitter du och funderar på att byta dina fönster? Det finns många fördelar med det. Naturligtvis finns det väl en del nackdelar också, även om de inte är lika många som fördelarna. Kostnaden är väl den enda nackdelen, men den varierar kraftigt beroende på vilka fönster du väljer att byta till och hur du väljer att göra det; alltså om du kan göra det på egen hand eller om du anlitar en snickare som gör det åt dig.

Prislappen beror på kvaliteten

Fönster har lite olika kostnad, beroende på vilken kvalitet du väljer. De med riktigt hög kvalitet är givetvis dyrast. Att välja kvalitetsfönster höjer värde på hela ditt hus, så du kan gott och väl se det som en framtida investering, som du själv får nytta av, samt om du väljer de dyrare fönstren kan du räkna med att de håller i många år. Pengarna du har plöjt ner i fönstren kan du så gott som räkna med att få tillbaka när du säljer huset. Billigast är de man kallar PVC-fönster. De har fler fördelar än priset och det är att de kräver nästan ingen underhållning. Du kan välja med eller utan spröjs, du kan själv välja vilken form du vill ha, de är också miljövänliga och återvinningsbara.

Så mycket kostar de per styck

Kostnadsguiden.se har räknat ut priser på klassiska tvåglasfönster som kan kosta mellan 700 till 3.500 kronor per fönster. Treglasfönster, som isolerar bäst land kosta mellan 2.000 till 5.000 kronor. Vill du ha takfönster, eller fönster till takkupoler kan du komma att betala mellan 3.000 till 10.000 kronor.

Räkna även med hantverksjobbet

Billigast är om du har möjligheten att byta ut dem på egen hand. Annars kan du begära att få offerter och jämföra dem med varandra. Är du osäker på utförandet kan du begära att få referenser. Anlitar du hantverkare kan du räkna med en veckas jobb, om de ska byta ut mellan fem och tio fönster. Det kan komma att kosta mellan 20.000 till 60.000 kronor. Med ROT-avdraget hamnar du på hälften av det. Många hantverkare drar av det så du som kund slipper göra det.

Att byta ut sina fönster kan ses som en investering som du gör i ditt hus. Du kommer att få en bättre inomhusluft och slipper elda för kråkorna. Väljer du tre-glas-fönster kan du räkna med att spara in på energikostnaderna. Energi-glasen är försedda med en tunn beläggning som isolerar så att värmen stannar inomhus.

PVC-fönster är bland de billigaste och mest miljövänliga fönster du kan välja. De krävde förut en relativt stor mängd energi för att tillverka dem, men tillverkarna har lyckats sänka den, plus att de är återvinningsbara. Något som är bland det viktigaste med tanke på miljön.

30 Jan 2018