Tips för ett slitet trägolv

Trägolv är både vackra och hållbara men kräver ibland lite kärlek. Med rätt omtanke kommer du att ha fina trägolv som klarar alla de påfrestningar ett golv utsätts för i det dagliga livet.

Så hur håller du ett trägolv i ett gott skick? Det bästa du kan göra med ett gammalt trägolv är att utföra en golvslipning för att sedan slutföra arbetet med en efterbehandling. Den sista behandlingen som ger trägolvet den slutliga finishen är lika viktig att göra som själva golvslipningen. För utan efterbehandling så kommer golvet inte att ha en särskilt hållbar yta att gå på och ditt trägolv kommer bli svårt att hålla rent.

En golvslipning utförs helst av en erfaren hantverkare för bästa möjliga resultat. Om du är orolig över att golvslipningen kommer att damma ner hela ditt hem så kan du vara lugn för med rätt maskin så kommer det inte att damma. Hantverkarna har en speciell maskin som fungerar som slipmaskin och dammsugare i ett, så allt det damm som slipas ner kommer direkt att sugas upp. Detta är en smart lösning som även finns till andra slipmaskiner som används för att slipa väggar och tak.

Hur utförs en golvslipning?

Det du bör göra innan din hantverkare kommer är att se till så att allt som kan vara i vägen är borttaget för då underlättar du arbetet avsevärt. Efter det så kan du låta hantverkaren sköta resten. Det första som görs är att se över ditt golv för att spika ner eventuella spikar som sticker upp, för om detta inte görs så kommer slipningen att bli ojämn. Sedan är det dags för slipning och efter det ska golvet noggrant göras rent.

Det sista steget är efterbehandlingen som görs med valfri produkt beroende på vilket resultat du vill ha. Du kan välja mellan att ha golvet i en färg eller den naturliga trä-looken och du kan välja hur glansigt du vill ha ditt golv. Du kan välja mellan produkter som färg, bets, lack, olja eller såpa som slutfinish på ditt trägolv.

Billigare arbetskostnad med ROT

Om du väljer att ta hjälp av en hantverkare så kan du utnyttja ROT-avdraget. Det innebär att du kan göra ett avdrag på femtio procent på arbetskostnaden för golvslipningen. För att underlätta för dig så har de flesta hantverkare redan räknat med avdraget på din faktura. En smidig lösning för dig som vill ha ett snyggt, nyslipat trägolv.

6 Mar 2020