Solceller ger el året om

Solceller ger dig el året om. På vintern när det inte är mindre soltimmar ger det mindre el, men när solen skiner från morgon till kväll blir det mycket.

Hör du till de som är miljömedvetna och vill bidra till en bättre värld är El av Sol en väg att gå. Det blir mer och mer solceller på tak lite här och var. En liten solcell består av ett tunnt material som har förmåga att fånga solens energi. Men inte bara det, utan även att transformera om den till el.

Det behövs alltså ingen generator i ett sådant system. Det tunna materialet som fångar solens värme och energi består för det mesta av kisel. Det går till så att när solen lyser på den lilla cellen uppstår en spänning. Spänningen är elektrisk och uppstår mellan fram- och baksidan.

Solceller högt och lågt

För att få El av Sol monterar du upp solceller på ett tak eller så har du preparerat en ställning som står på marken. Vilket du föredrar beror på flera faktorer. Du kanske har mängder med mark som du inte vet vad du ska göra av. Då kan det vara toppen att investera i en solcellspark.

När du monterat in solceller som ligger på en toppeffekt av två kWh finns det möjlighet att de kan producera så mycket som 1600-2200 kWh El av Sol varje år. Det är inte lite det. Att använda sig av solenergi är att ha tillgång till en outtömlig källa. Solens strålar hittar alltid till jorden.

12 May 2022