Proffs inom målning

Vid en målning bör man tänka igenom vilken känsla man vill att färgen ska ge, men även hur den ska passa ihop med bostadens möbler. Det finns riktlinjer som man kan gå efter om man vill ha hjälp.

Yrket som målare kanske verkar vara ganska enkelt. Men ju mer man läser på, desto mer inser man att en målare måste kunna för att utföra ett riktigt bra jobb. Först och främst måste man veta hur alla färgtyper interagerar med alla typer av material. Fel slags färg på fel material kan snabbt innebära att färgen bubblar sig, flagar eller att materialet tar skada. Rätt färg ska däremot ge materialet ett skydd som blir hållbart, och en yta som också blir hållbar.

Lära sig tekniker

Innan varje målning ska ett underarbete göras. Det kan vara en rengöring, en borttagning av gammal färg eller en utjämning av ytan med spackel och slipning. Viss färg finns som grundfärg och en färg som ska målas på ytan. Men det finns även den som är allt i ett. En strykning eller två är det vanligaste, vilket med grundfärg kan innebära tre strykningar på en yta. Men innan strykningen kanske man också vill ha en textur av något slag. Med hjälp av färg, spackel eller liknande, går det att skapa en yta som kan se ut som exempelvis puts. Färgen som målas på kan även vara matt eller blank. Sist men inte minst ska man som målare kunna färgläran och vilka färger som matchar. Läs mer om målning på denna hemsida: målarelidingö.nu

22 Jan 2021