Planera badrumsrenoveringen noga

Badrummet är ett av hemmets viktigaste rum och inget man bör renovera på egen hand. Däremot kan man göra det roliga planeringsarbetet med att bestämma stil, inredning, kakel och färger.

Vi är många som drömmer om ett fint badrum. Ett badrum kostar en del att renovera och det är inte så ofta man gör det, så det är viktigt att man blir nöjd med slutresultatet. Helst ska det också bli lite bättre än vad man förväntade sig. För att inte bli helt ruinerad är det viktigt att sätta upp en budget för hur mycket renoveringen får kosta. Utbudet av inredning och tjusiga kakelplattor är stort och priserna variera mycket. Därför är det lätt att kostnaderna springer iväg om man inte från början har koll. Låt er inspireras av inredningstidningar och bilder på internet och bestäm vilken stil ni vill ha på badrummet. Vill ni ha det klassiskt, orientaliskt, 70-talsinspirerat eller kanske en enklare design? Variationerna är många och det är bara fantasin som sätter stopp, men tänk på att ni ska stå ut med badrummet länge och inte tröttna på utseendet.

Rita en skiss över badrummet och bestäm stil

Rita gärna också en enkel skiss över rummet och rita in det som ni vill ska finnas där. Det kan till exempel vara badkar, dusch, toalett, tvättställ, tvättmaskin och förvaring. Kanske vill ni ändra den nuvarande planeringen byta plats på toalett och dusch? Det kostar givetvis mer att ändra på avloppet men om det gör planeringen bättre och kanske även skapar mer plats så kan det vara värt besväret. Skissen är bra att ha när ni sedan kontaktar några olika byggfirmor för att be om prisförslag för renoveringen. Var noga med att vända er till byggfirmor som är specialiserade på just badrumsrenovering eftersom man måste ha särskilt våtrumscertifikat för att få arbeta med detta - annars gäller inte hemförsäkringen om en vattenläcka eller fuktskada skulle uppstå.

Totalentreprenad är oftast billigast

Det behövs flera olika hantverkare för att renovera ett badrum då olika moment kräver specialistkunskaper. Beroende på vad man ska göra i badrummet så kan man behöva en plattsättare, elektriker, VVS-montör, målare med flera. För att slippa leta upp och skriva kontrakt med flera olika aktörer kan man vända sig till en byggfirma som erbjuder totalentreprenad av badrum. Det brukar även bli billigare och arbetet brukar gå snabbare då byggföretagets arbetsledare hela tiden ser till att allt flyter på och att rätt hantverkare kallas in.

10 Aug 2020