När man behöver gjuta en grund inför nybygget

Betong är ett väldigt trevligt material med ett mycket bra egenskaper. Det är lättarbetat och har en lång hållbarhet. Husägare behöver ibland göra gjutningsarbeten med åren. Det är vanligast med lagningar på befintlig betong. Mindre arbeten kan man absolut göra själv.

Men det kommer att ta tid och det är många steg. Det är A och O med förarbetet. Man måste för det första ha en tät form där betongen ska läggas i. Betongen blandas själv hemma eller beställs färdig och levereras av en betongbil. För hemmabruk kan man köpa betong i säckar som man sedan blandar själv. Det är viktigt att följa intruktionerna noggrant och ha rätt mängd vatten för rätt hårdhet. Har man för lite vatten blir betongen för hård, och tvärtom, betongen blir för lös om har i för mycket vatten. Det är viktigt att betongen flyter ut ordentligt och att det inte bildas bubblor.

När man ska gjuta en grund

Vid större gjutningsarbeten rekommenderas att anlita en byggfirma för att allt ska gå rätt till och bli. Planerar du för en större betonggjutning kan du läsa mer om hur det går till och få en offert här: https://www.betonggjutning.se

En kompetent byggfirma med erfarenhet har alla kunskaperna som krävs och även all utrustning som behövs. Det är vanligt att det krävs markarbeten innan man kan börja gjuta en grund. Detta gör med hjälp av grävmaskiner. 

Armeringen är A och O

Betong i sig är starkt men det kräver armeringsjärn som gör att stabiliteten behålls i år efter år. Armeringen gör att ge väggar, grunder, våningsplan och tak för ökad stabilitet. Det finns exempel på att stora betongytor utan armeringsjärn har fallit samman. 

Det är vanligt att man gjuter golv i betong i olika byggnader, både stora och små. Det ger en mycket slät och vågrät yta. Man kan använda betonggolvet som grund för att sedan lägga en innegolv. Men det går också utmärkt att slipa det för att få fram stenarna. Men det går också att lacka det och få ett mycket läckert utseende. 

Vad är betong?

Betong är faktiskt ett naturmaterial. Det är först och främst en blanding av sten, sand och grus. Sedan behövs cement och vatten som bindemedel. Andelen vatten bestämmer vilken konsistens betongen får och det bestäms beroende på användningsområde. Vid rätt temperatur härdas betongen och blir mycket hård och hållbar. Alla betongens positiva egenskaper har gjort att det är det mest förekommande byggmaterialet världen över.

29 Jun 2019