Material som passar till badrumsrenovering

Vilket badrumsmaterial önskar du dig till en badrumsrenovering? Här finns det faktiskt mer att välja mellan än bara kakelplattor och klinker. Tänk dig en bastu; den har ju enbart träpanel, och betonggolv, för det mesta. Tänk dig att ha ett helt badrum i en fin träpanel. Närmast badkar, dusch och handfat kan du klä väggarna med kakel. Sedan kan du ha badrumsgolvet i klinker om du så önskar.

Det lönar sig att tänka i nya banor om man vill ha ett badrum som ingen annan har. Varför inte ta in snygga stenar i badrummet? Det finns badkar som ser ut som äggskal och vad kan passa bättre än att badkaret vilar på vita, runda stenar? Eller klä golvet i vacker marockansk kakel. Eller varför inte en snygg parkett? Är man van vid att underhålla ett parkettgolv, kan man även göra det i ett badrum. Huvudsaken är att man lackar om det varje eller vartannat år.

Historiska badrum hade mest kakel

Ser man tillbaka under badrummens historia så hade de flesta badrum väggar med kakelplattor och golv med klinker. Särskilt invid badkar och handfat så var väggarna beklädda med kakel- och klinkerplattor. Men i dagens badrum har vi ju råd med stenmaterial. Varför inte använda stenplattor till golvet? Det är otroligt snyggt och lätt att hålla rent. Tänk bara på att sten på golv kan bli väldigt kallt på vintern och att man bör ha golvvärme under stenplattorna. Vill man kan man gott och väl tapetsera väggarna med en riktigt fin tapet och lägga på en fin finish med tapetklister som håller mot vätan. Det finns även badrumstapeter som är våtrumstapeter, om man helt och hållet vill pryda väggarna med tapeter.

Anlita hantverkare till badrumsrenovering

Bland det vikigaste när man ska renovera badrum är att man ser till att anlita de rätta hantverkarna för arbetet. Man bör inte göra det på egen hand, då man bör bygga med våta utrymmen, vattenlås och rätt vinkel på golvet för att det ska rinna på rätt sätt, ner i golvbrunnen och inte förstöra golvet. Med en hemförsäkring blir det också svårt att få ersättning om man inte har anlitat professionella hantverkare till jobbet med badrummet. När man bygger nytt badrum eller renoverar ett befintligt så bör man tänka på att bygga med energibesparande inredning och lägga ledlampor till exempel kring spegeln, toastolen eller med en dusch med ledlampor. Man kan även använda varmvattenledningarna till golvvärme så behöver man ingen annan energi till att värma upp golvet.

19 Jan 2020