Lägg inte nytt golv – slipa om i stället

Det är ju, kanske inte bara en ny trend som vi ser, eller en tillfällig modefluga, utan som man kan hoppas; ett nytt sätt att leva – att återanvända och återvinna i allt större utsträckning. Det gäller också hur vi inreder och renovera våra hem. Så när det kommer till gamla golv, kan man med fördel renovera och till exempel slipa om golv. Visste du att man i princip kan slipa om nästan vilket golv som helst? Det gäller de nya plastgolven, till och med golv av sten, liksom linoleum, och alla slags trägolv som parkett, trägolv lagt i tiljor, klick-golv och laminat. Huvudsaken är att man har åtminstone 2,5 centimeter tjockt golv som man har att arbeta med.

Redskap och material att arbeta med

När det kommer till golvslipning, finns det numera så bra slipmaskiner, att man inte behöver isolera rummet och använda avancerade "syrgasmasker", eller munskydd som man behövde för bara några 10-tal år sedan. Istället suger slipmaskinern åt sig det fina damm som bildas när man slipar om golv. De nya och effektiva golvslipmaskinerna lämnar i stället efter sig både ett slipat golv, men också ett tvättat golv. När golvslipningen sedan är klar, behandlar hantverkarna sedan golvet med det slags behandling som kunden önskar. De flesta hantverkare har några material som de är vana vid och har arbetat med. Men efterbehandlingen ska alltid ske i samråd med kunden så att hantverkarna vet hur de ska göra för att golvet ska bli så bra som möjligt.

Behandling av golvet för lång hållbarhet

När väl golvslipningen är över, kan man vara extra försiktig med golvet. Det är viktigt eftersom man har tagit fram en helt ny yta på golvet och ska den nya ytan hålla i många år efteråt, är det bra att vara försiktig och ta det lugnt med det "nya" golvet sedan. Här kan man med fördel vara försiktig och inte direkt gå in med stilettklackar. Man kan gott och väl låta golvet "vila" några veckor efter golvslipningen. Och är man extra noga med golvet kan man till och med låta golvet "andas" några veckor efter golvslipningen och sedan lägga på en skyddande matta över trägolvet, och bara plocka fram trägolvet när man vill visa upp det för kommande gäster, eller inför bostadsvisning.

Priser för golvslipning i Solna

Det är inte särskilt dyrt att slipa om golv, till exempel i Solna. Mellan 270 kronor per kvadratmeter och 432 kronor per kvardatmeter kostar till exempel en hantverkare som arbetar i Solna, vars priser som vi har tittat på. Det är efter att man har gjort Rot-avdraget. Och det får man som mest för 50.000 kronor, eller inte mer än en tredjedel av hela priset för arbetsinsatsen per år och per person. Läs mer här: https://www.golvslipningsolna.se.

29 Sep 2019