Klädbyten för en lastbil

Lastbilar är ett begrepp som egentligen säger mindre om fordonet än ordet bilar. För en lastbil kan inte bara se ut lite hur som helst. Det finns även de som under dagen helt kan byta skepnad!

Om man vill så finns det en slags lastbilar som kan byta skepnad nästan lika ofta som man själv kan byta kläder. Som ägare kan man ha en hel garderob av möjligheter som bara ligger framdukade. Varje dag kan man välja om man vill byta eller om man vill behålla samma som dagen före. Och ibland kan man till och med byta under samma dag. Men det handlar inte om att byta färg eller form på själva grunden som är lastbilen. Eller lastväxlaren, om man ska använda det exakta namnet. För en lastväxlare kan göra något som en vanlig lastbil inte kan. Och då handlar det inte om att köra olika laster, utan att man kan byta ut hela flaket på lastväxlaren. Det är ett sätt som gör att man kan gå från en täckt lastbil till en timmerbil och över till en dumper. Om man ska kalla bilen efter just den familjen som den plötsligt kan tillhöra.

Ett flak för varje tillfälle

Med hjälp av flera lastväxlarflak kan man anta en mängd olika uppdrag som kommer till företaget. Det kan vara att man ska köra last som behöver täckas. För att i nästa stund arbeta inom mark och anläggning där man ska frakta sand, grus eller andra massor. Dagen efter kanske man ska frakta en grävmaskin. Eller så behöver man kunna fylla flaken med långa och stora rör som inte ska kunna rulla av åt sidorna. Vad man än önskar sig så finns det ett flak som kan passa till lastväxlaren. Och finns det inte så brukar man kunna lösa det.

Kunskap om sitt fordon

Eftersom chauffören till en lastväxlare kan få köra med många olika flak och laster så är det viktigt att man är kunnig inom området. För det är skillnad på att köra runt med pallar och att förflytta en stor maskin på flaket. Men den som hamnar bakom ratten på en lastväxlare brukar tycka att det är ett lite extra roligt arbete. Ingen dag är den andra lik och det blir aldrig tråkigt. För till skillnad mot andra lastbilschaufförer så får man åka till fler olika slags arbetsplatser. Och träffa en större bredd av människor och utföra olika uppdrag.

14 Nov 2020