Ingen ombyggnad utan brandtätning

Det finns vissa saker man inte får slarva med i ett hus, som till exempel dränering och ventilation. Lika viktigt är det med brandtätningen, så att man inte riskerar att eld kan sprida sig.

Mellan rummen i ett hus kan man behöva dra rör och ledningar. Bygger man till ett rum behöver man dra sladdar dit också. Det är helt i sin ordning, bara man inte glömmer bort brandsäkerheten. Varje rum i ett hus ska brandklassas, och hålet i väggen görs med så kallade brandgenomföringar. Dessa ska tätas, exempelvis med fogmassa eller på annat sätt, så att man bevarar säkerheten mot att brand tar sig in mellan rummen.

Eftersom det är så noga, måste en expert göra jobbet

Man kan inte ha vad som helst som brandgenomföring och även brandtätningen ska ske enligt bestämda regler. Alltså anlitar man ett proffs för en korrekt utförd brandtätning. Det är lika självklart som att det är en certifierad elektriker som gör alla eljobben. Det är lika mycket en säkerhetsfråga som en försäkringsfråga. Som husägare har man fullt ansvar för funktionerna.

Brandtätningar och brandgenomföringar ska motsvara rummets brandklassning. I princip handlar det om hur lång tid brandtätningen håller att stå emot elden om det skulle börja brinna. Vem har ork och tid att hålla reda på sådant? Som privatperson är det så gott som omöjligt att vara fullt informerad om alla regelverk. Dessutom måste jobbet göras professionellt. Självklart måste brandkår tillkallas om det börjar brinna någonstans, men man minskar skaderiskerna och vinner värdefull tid med brandtätning.

11 Mar 2021