I vilka miljöer passar EPDM Gummi?

Ser man till cellgummi så finns det tre olika varianter av detta material. Dels så finns det ett cellgummi med silikon som bas, dels så finns en variant kallad cellgummi CR - som används till allt från våtdräkter till isolerande mattor - och dels så finns även EPDM gummi.

Det senare har även det ett stort spektrum av användningsområden och kan ses i allt från packningar, O-ringar, fönster- och dörrtätningar samt som olika gummipluggar. Den stora fördelen med att använda EPDM Gummi är att man får ett elastiskt material som klarar tuffa förhållanden - inomhus såväl som utomhus - och att man får detta i år efter år. Det är ett material som tidens tand kan tugga på - utan att det syns nämnvärt: hållbarheten är det som är utmärkande för EPDM gummi.

EPDM gummi klarar det mesta - utom petroleum

Här ska man emellertid peka på en sak som inte alls gifter sig särskilt väl med denna typ av cellgummi. Petroleum. Spiller man exempelvis bensin över en gummiduk EPDM så kommer duken att ta skada. Samma sak om man exempelvis har en packning som kommer i kontakt med bensin - exempelvis i motorn.

Det bör man vara medveten om. Övriga typer av kemikalier passar dock utmärkt - vilket också är en förklaring till varför många laboratorier väljer denna lösning som golv.

Primärt dock så kan man se att EPDM gummi är som allra mest gångbart utomhus och i miljöer där solsken, regn och snö finns. Materialet är väderbeständigt och står emot alla tänkbara attacker från moder jord.

EPDM Gummi syns i poolen

Poolen har blivit lite av var mans sak hos den svenska medelklassen med förmånen i att bo i villa. Har du någonsn tänkt på hur en pool är uppbyggd? Inte sällan så har den en liner som täcker botten samt sidorna. En liner som är tillverkad av - just det - EPDM Gummi - och som ser till att vattnet hålls på plats och att poolen inte läcker.

Just vid en pool så kommer EPDM.s fina egenskaper väl till pass. Materialet klarar vatten, det klarar det starka solskenet utan att tappa färg och det klarar tyngden från både vatten och från exempelvis fötterna från alla som badar. Dessutom blir exempelvis klor inga problem. Det enda man ska vara varsam kring är skärskador och vassa föremål. Men, å andra sidan så kan man alltid limma fast lagningar över sådana också.

19 Jun 2022