Hur vet man när det är dags att byta taket?

Undrar ni om det är dags att lägga om taket? Det kan var knepigt att själv bedöma när det är dags att byta. Men en takläggare kan enkelt avgöra om taket klarar en, två eller flera säsonger till.

Även om man själv kanske besiktigar taket varje år kan det ändå vara svårt att själv bedöma exakt i vilket skick takmaterialet är och när det behöver bytas. Ett tak av bra kvalitet, och som har underhållits som det ska, har en livslängd på minst tjugofem år, beroende på material. Men även husets läge och hur pass utsatt taket är av väder och vind har stor betydelse för när det behöver bytas. Man brukar exempelvis säga att ett tak av bra tegel kan hålla i hundra år. Det stämmer mycket riktigt, men man måste ändå plocka ner tegelpannorna däremellan eftersom underlaget av papp måste bytas vart trettionde år. Ett tak av plåt kan däremot ofta ligga kvar upp till femtio år.

Planera i god tid

Ett takbyte är för de flesta en större kostnad, även om det förstås också höjer värdet på huset. Därför gäller det att vara ute i god tid så att kostnaden inte kommer som en överraskning. Då hinner man budgetera och prata med banken, och även ta in offerter från olika takläggare och jämföra priser. Funderar man även på att byta taktyp och välja att helt annat material än tidigare, kan man även behöva ansöka om bygglov från kommunen. Läs mer om takläggare på denna sida: takläggaredalarna.nu

6 Apr 2021