Hur flyttar man en flygel?

Att flytta en flygel är svårt och inget man som privatperson bör ge sig i kast med. Om man behöver flytta en flygel så skall man kontakta en firma som håller på med tunghantering. De har kunskapen, erfarenheten och den typen av utrustning som behövs för att flytta en flygel. Var ute i god tid. Det kan vara ide att börja planera flytten av flygel så fort du vet att du skall flytta.

Risken när man flyttar en flygel är att flygeln, eller någon som är med och flyttar flygen, skadas. Det är en relativt otymplig och ömtålig tingest som behöver flyttas med speciell omsorg.

Planering mycket viktigt

Efter det att du ringt en firma inom tunghantering kommer de hem till dig för att besiktiga. De tittar på flygeln och möjligheterna att få ut flygeln på olika sätt. Beroende på hur din bostad ser ut och vad den har för läge fattas beslut om hur transporten skall gå till. Bor du i ett hus med stor ingång och flygeln står på bottenplan kanske det inte behövs så mycket mer än bärselar och rullplattor. Står däremot flygeln i ett flerfamiljshus på översta våningen kan det behövas trappklättrare eller till och med en lyftkran. Flygeln behöver alltid packas in i visst emballage innan den flyttas så att den är skyddad mot repor och liknande skador. Emballaget tillhandahålls ofta av tunghanteringsfirman men inte alltid. Det är bra att fråga dem vad som gäller.

Under besiktningen behöver firman som sköter tunghanteringen mäta och räkna på vart någonstans som flygeln kan tas ut. Vad det kostar att flytta en flygel beror mycket på vad förutsättningarna är. Efter besiktningen är gjort kan ni diskutera detta.

Under och efter flygel-flytten

Den dagen som flygeln skall flyttas är det viktigt att inga saker eller människor är iväg. Det kan vara bra att informera eventuella grannar om flytten. Flyttar du från eller till ett flerfamiljshus och tänker använda trappuppgången eller hissen så skall du sätta upp lappar innan exakt när flytten skall ske då detta kan komma att stoppa upp trafiken i trappen. Städa bort allt onödigt i rummet där flygeln stå och se till att mattor och annat är bortstädat så att det är lätt att komma åt och flytta flygeln.

När flygeln står på sin nya plats så behöver den stämmas men det flesta pianotekniker och pianostämmare rekommenderar att man väntar en månad så att flygeln får acklimatisera sig till sin nya miljö.

9 May 2022