Frågor och svar om att hyra container

Om det är första gången du ska hyra container funderar du sannolikt på om det är något du inte tänker på. Att hyra container behöver inte vara någon svår process, men det underlättar starkt att veta ens förutsättningar och behov. Att just känna till hur mycket avfall det faktiskt blir är svårt. I sådana fall brukar det löna sig att välja en lite större modell, om man står och vägar mellan en som är lite mindre och en som är lite större. Det blir billigare att hyra en större och lite dyrare container, än två små containrar som är billigare styck.

Hur bör den lastas?

Firmor brukar uppmana sina kunder att lasta så jämnt och stabilt det bara går. För att kunna göra det är det viktigt att de tyngsta sakerna hamnar i botten, medan lättare avfall slängs ovanpå det. Dessutom kan det innebära fara vid transport om tunga maskiner är placerade högst upp i den. En transportbil som kör runt med en container i till exempel Stockholm, där det ofta råder trafikkaos, kan leda till ödesdigra konsekvenser trots ett bra lastnät.

Jag ska kasta flera olika typer avfall och behöver hyra container – vilken ska jag välja?

De flesta firmor hyr ut en typ av container där du kan slänga lite allt möjligt, bortsett från föremål som kan vara skadliga för miljön samt elavfall. Behöver du slänga miljöskadliga föremål bör du uppge detta tidigt i din kontakt med firman du ska hyra container av. Tänk dock på att det inte är alla firmor som erbjuder detta. Att hitta en firma som hyr ut containrar för farligt avfall brukar dock inte vara alltför svårt, men du har en fördel om du bor i en större stad så som Stockholm eller Göteborg.

Kräver containern ett särskilt underlag?

I regel kräver containern underlag som är stabilt. Ofta behöver de stå på asfalt och ha stor plats omkring sig. Att det finns stor plats omkring dem är viktigt, annars kommer både leveransen och upphämtningen att bli problematiska. Om du till exempel ska hyra container i Gamla stan i Stockholm, behöver du placera den en bit utanför där mer utrymme finns.

Det kan överlag bli svårt att hitta plats för den i centrala delarna av Stockholm eller någon annan större stad. Berätta om dina förutsättningar för firman du hyr av, så bör ni tillsammans kunna komma överens om en plats där den kan stå. Det är även viktigt att ha i åtanke att uppställningsplatsen bör vara oöm och att inga känsliga föremål finns i närheten.

Läs mer om att hyra container här

20 Jun 2017