Fönster högt och lågt

Fönster kan sitta högt upp i ett hus eller lågt. Det beror delvis på vilken tidsepok huset är byggt under och vad det är för sorts byggnad de sitter på.

Ska du ha fönster som går högt upp, nästan upp till taket, eller vill du ha fönster som har en mer normal standard? Ja, det kan dels bero på hur du tänkt dig att resten av huset ska ske ut. Vad det är för slags boende som fönstren ska placeras i. Det finns många frågor som behöver svar innan ett bra beslut kan tas.

Har du en ateljébyggnad är det troligtvis både stora och höga fönster det handlar om. Dessa behöver vara speciellt hållbara och tåla mycket när det gäller väder och vind. Handlar det om en källarbyggnad letar du förmodligen efter ett mindre fönster som är praktiskt och lättskött.

Fönster ger en känsla av rymd

Att vara förbunden med den yttre världen via ett fönster ger dig en känsla av rymd. Är det så att du bor högt upp i ett hus kan du kanske känna det som att du är ute och flyger. Du ser saker från ovan istället för nedan som du gör när du är på marken eller nedersta våningen.

Ett stort odelat fönster utan någonting i vägen ger en större känsla av rymd och frihet medan ett som är lite mindre och är avdelat, kanske till och med med spröjs, ger dig en mer ombonad känsla. Att ha det ombonat kan till och med kännas lite tryggare för en del. Kolla in utbudet av kvalitativa fönster här: villafonster.se

12 Aug 2022