Finns intresse för att bygga balkong i er BRF?
Det finns några saker som kan komma att påverka både trivsel och värde på en bostad. Ett typiskt exempel på detta är om huruvida en lägenhet har balkong eller inte. Idag bygger man nästan alla fastigheter med balkong; det är något som planeras in och detta av den enkla anledningen att man vet hur mycket den extra ytan betyder för folk. Det är bara att kika på Hemnet och se hur många som direkt filtrerar bort bostäder som saknar balkong för att förstå vikten av detta.
Förr var balkongen inte alls lika viktig och det sågs mer som en slags extravagans än som en nödvändighet och - faktiskt - ett behov. Det innebär att många äldre fastigheter saknar balkonger och att många BRF:er i Sverige således har bostäder utan detta. Ett problem, både för medlemmar som då går miste om detta, under sommaren, extrarum och om extrapengar vid en framtida försäljning.
Det är dock ingen omöjlighet att bygga balkong och som BRF kontakta företag som specialiserat sig på tjänsten. Faktum är att fler och fler föreningar väljer detta; ett beslut som dock tar lite tid att omvandla från tanke till handling och från teori till praktik. Vi visar lite snabbt hur gängse väg ser ut för att man som BRF ska få låta varje bostad få bygga balkong:
Så ser processen ut med att bygga balkong
- Det första steget är också det mest naturliga. Hur ser intresset ut hos övriga medlemmar i BRF:en - vill alla bygga balkong, handlar det om hälften eller bara ett fåtal? För att få bygga balkong så krävs det att åtminstone två tredjedelar ställer sig bakom förslaget, annars kan ideén direkt placeras i malpåsen igen. Ett råd i detta: se till att ha ett färdigt förslag redan då motionen presenteras. Kontakta några företag som erbjuder balkongbyggen och få en ungefärlig kostnad som du kan luta dig mot. Försök även att ta reda på hur lång tid det hela tar och så vidare. Du vill inte stå och ge alltför vaga svar.
- Bygglov krävs: För att få bygga balkong så krävs det också ett bygglov. Det är inte helt enkelt att få. Även om det handlar om att öka värdet på fastigheten och om att göra livet lite bekvämare för varje enskild medlem så kan många föreningar få avslag. Stadsbyggnadskontoret sätter stor vikt på arkitektoniska värden. Rent krasst så måste balkongerna passa in i omgivningen - både mot fastigheten och i hela området. Ett råd är att ta hjälp med skisser och anlita exempelvis en arkitekt som kan ta fram ritningar som utgår från hur er fastighet ser ut och där balkongerna integreras på ett naturligt sätt - fortfarande genom att följa standardmått och vanligt förekommande riktlinjer. De brukar normalt innebära att en balkong är tre meter bred och 1.5 meter djup.
- Anlita ett företag: Då bygglovet är klart så är det dags att anlita ett företag. Det sker som vanligt genom att ta in offerter från flera aktörer och där ni - genom referenser och referensprojekt - kan säkerställa kvalitet.
- Finansiering och risker: Det är inte helt riskfritt att välja att bygga balkong. Faktum är att det är dyrt projekt och att man som BRF även kommer att stå som byggherre och därmed ansvara för alla säkerhetsfrågor. Gällande finansieringen så finns det några möjligheter. En av de vanligare är att man låter de medlemmar som vill bygga balkong bekosta denna på egen hand. Det är den mest demokratiska vägen då den utesluter ekonomisk risk för de som inte vill bygga. Ett annat alternativ är att föreningen tar hela kostnaden; något som dock, naturligtvis, förutsätter en god ekonomi. Det tredje är att man delar kostnaden efter boyta.
- Bygget slutförs och besiktigas: Då all finansiering är klar så påbörjas bygget. Det tar lite tid - något som det också måste göra, med tanke på säkerhet och med tanke på att det, trots allt, är ett stort projekt. Efter att bygget är slutfört så sker en besiktning av företaget ni anlitat. Ett råd är dock att ni även anlitar en extern besiktningsman för extra trygghet.
Mer info här: http://www.byggabalkong.org.