Dags för altanen hemma?

Har du också funderat på det där evighetprojektet som du aldrig hinner med? Du kanske har längtat efter en riktigt fin altan att sitta på och njuta av frukost, lunch och middag på? Då kanske det är dags att förverkliga det i sommar? Varför inte bygga den nu på en gång? Anlita då en duktig snickare i Stockholm.

Så bygger du en fin altan

Beroende på hur du tänker dig att altanen ska bli, vilken nivå som altanen ska ha; det vill säga ska den ligga direkt på marken, eller vara höjd 1-2 meter ovanför marken, bör du bygga olika slags grund för altanen. Ska den vara höjd någon meter ovanför marknivån bör du bygga en riktig ställning med plintar till altanen. Ska den vara höjd ovanför marken bör du gräva ner plintar och stakpinnarna. Under altanen bör du gräva och lägga grus och makadam för en stabil grund till altanen. Ska du däremot bygga altanen direkt på marken, behöver du inte gjuta några plintar. Då kan du bygga direkt på marken men behöver ändå göra en enklare grund för altanen genom att bygga en stabil stomme till den, innan du bygger med reglar och sedan däckar över reglarna.

Bygga trappa till altanen ovanför marknivån

Ska du sedan bygga en altan ovanför marknivån kommer du att behöva bygga en trappa som leder till altanen. Och ska du bygga en trappa till altanen kommer du att behöva bygga ett trappräcke. Då är det lika bra att du bygger en ordentligt stomme till trappan och trappräcket. Att bygga en trappa kräver lite mer av dina byggkunskaper. Du börjar med att bygga en trappställning, där du först mäter både höjd och bredd. Gör först en ritning av hur trappan ska se ut. Beroende på vilken höjd som du ska ha på trappan bör du snickra till antal trappsteg. Man brukar räkna med en stigningsvinkel på mellan 17 och 30 grader och att steghöjden ska vara minst 140, och maximalt 200. Steghööjden ska åtminstone vara 250 och 300 djupa plansteg. 

Anlita snickare i Stockholm för altanbygget

Känner du dig osäker på hur du ska snickra altan och trappa kan du enkelt anlita en snickare i Stockholm som kommer ut och snickrar den åt dig. Googla "snickare Stockholm" så att du får förslag på några snickare. Sedan är det bara att ta kontakt och be om offert och referens. Lycka till!

Så här fin kan en altan bli om du anlitar snickare i Stockholm.

10 Apr 2019