Bra och viktigt bygga hus själv

Det råder, som de flesta vet vid det här laget, stor bostadsbrist i Stockholm. De som bor på gatorna har blivit fler, numera är det inte bara A-laget som bor på pappkartonger under broar eller i parker. Numera är det flera rumänska romer och afghanska ungdomar och vanliga svenskar som har hamnat på gatan av olika anledningar.

Bostäderna har inte ökat i den takten att till exempel flyktingar som har kommit hit har kunnat få bostäder. De bor på olika hem för asylsökande. Vi som inte söker asyl bor antingen i flerfamiljshus, småhus och större villor. Bostäderna i flerfamiljshus har endast ökat med 50.000 mellan 2001 till 2016. Antalet småhus har endast ökat med 10.000, enligt SCB (statistiska centralbyrån).  I kranskommunerna runt Stockholm, ser man större förändringar, då ser man en större ökning av antalet lägenheter, flerbostadshus och villor. I hela länet har lägenheterna ökat med 60.000 små hus, 15.000 lägenheter i flerfamiljsbostäder, och 20.000 hus (villor, radhus och så vidare).

Stockholm ökar hela tiden befolkningsmässigt

Mellan åren 2000 och 2010, ökade folkmängden med 200.000 fler stockholmare. I Stockholm bor alltså  90 procent i hyres- eller bostadsrättslägenhet, siffrorna är ungefär 50/50 mellan de två, och endast 10 procent bor i småhus. Stockholm är en av de fem snabbast växande regionerna i Europa, och den växande befolkningen beräknas växa till att omfatta minst en miljon om inte fler redan om två år (2020). Med tanke på den långsamma takten att bygga fler bostäder, är det välkommet alla som kan tänka sig bygga sitt hem på eget initiativ och med egna medel.

Så mycket kostar det att bygga hus

Oavsett om du bygger hus med hjälp av modulhus, eller från början med antingen en totalentreprenad, eller med många olika hantverkare blir slutsumman på det hela ungefär lika stor. Det är ytan som avgör priset, samt om du har tänkt bygga en enplansvilla, eller om du bygger på höjden. Tomtens beskaffenhet avgör även storleken på kostnaderna. Sådana åtgärder som om du behöver spränga på tomten eller göra andra förberedelser för att kunna bygga huset där, avgör även priset på huset.

Väljer du sedan en totalentreprenad, kostar det mer än om du väljer olika hantverkare. Materialet på huset avgör, samt om du anlitar en arkitekt som ritar huset åt dig. Allt detta vägs in när du ska göra en budget för huset.

Anlita en arkitekt eller byggfirma rita huset

Att själv rita ett hus, kan vara väldigt svårt att göra, om man inte har gjort det förut. Ritningen är ju som de flesta vet, väldigt viktig. Det gäller att konstruktionen är rätt balanserad, den ska vara säker, ha rätta reglar. Har man gjort fel här kan man bygga in stora fel i huset och du får ett hus som inte håller i framtiden. Vill du inte anlita en arkitekt, kan du alltid anlita en byggfirma som har arkitekter och stor erfarenhet av att bygga hus från grund till tak. Känner du ingen sådan byggfirma, kan du läsa mer här om ensam bygger hus i Stockholm på: http://www.byggahusstockholm.org.

16 Mar 2018