BIM – för smartare byggprojekt

Byggprojekt där många olika underleverantörer är inblandade kan fås att löpa mycket smidigare och mera effektivt vad gäller resurser, med hjälp av BIM.

Om du jobbar som byggherre eller entreprenör inom byggsektorn så har du säkert hört talas om Building Information Modelling (BIM). Men har du förstått vad det egentligen handlar om och hur det kan användas för smartare och mer effektivt genomförande av olika byggprojekt?

BIM är en tjänst som tillhandahålls av konsulter. Det är ett avancerat system för att koordinera både ritningar och i stort sett all annan projektinformation som är nödvändig att ha koll på i samband med byggen. Ofta är det ju många olika entreprenörer och underleverantörer involverade, åtminstone i lite större byggprojekt. Då är det svårt, för att inte säga omöjligt, att koordinera allt utan ett effektivt verktyg.

Anlita en konsult inom BIM

Det är alltså här som BIM kommer in i bilden. De olika parternas 3D-ritningar kan genom BIM till exempel sammanställas till en enda. Sådant som eldragning och rördragning kan läggas i olika lager i ritningen. Det gör det enkelt att se att allt kommer att passa ihop och klaffa.

Det går även att lägga in tidplaner och uppföljningar i BIM. Konsulten som jobbar med BIM kan vanligen också hjälpa till med de analyser som behövs, och komma med vägledning och råd kring olika aspekter. Om du tycker att allt detta låter lika intressant och smart som det faktiskt är, så är det bara att ta kontakt med en BIM-konsult för att höra mer.

28 May 2023