Billigare att slipa golven än att lägga in nya

Lägg inte in nya trägolv med en gång då de gamla blivit repiga och slitna. Slipa dem istället och de blir som nya igen. Dessutom är det både smidigare och billigare men även bättre för miljön.

Genom att ta hjälp av ett företag specialiserat på golvslipning kan man, om rummet inte är väldigt stort, ofta få sitt golv renoverat på bara en dag. Genom att också använda sig av ROT-avdraget får man bra golvslipning till ett riktigt bra pris. När man kontaktar en golvfirma för en kostnadsfri offert brukar de först komma på ett hembesök för att undersöka golvet och se om det går att slipa. Golvets tjocklek och hur många gånger det har slipats tidigare är det som avgör. Man tittar även på olika ytbehandlingar som kan passa.

Även ytbehandlingen påverkar ett golv

Ytbehandlingen är viktig då den påverkar ett golvs hållbarhet, men den har också betydelse för golvets utseende. Man kan exempelvis färga ett golv ljust eller mörkt, vitsåpa, lacka högblankt eller matt, vaxa eller olja. Alla ytbehandlingar har sina för- och nackdelar. Genom att behandla ett golv med olja behåller man träkänslan men golvet blir också mycket känsligare. Därför passar ett oljat trägolv ofta bättre i ett vardagsrum eller sovrum. Ett köksgolv däremot som kanske utsätts för spill och som måste städas och torkas oftare mår bättre av en vaxad eller lackad yta som står emot fukt bra. Är man osäker på vilken ytbehandling som blir bäst kan man rådfråga en golvslipningsfirma.

1 Dec 2020