Behöver du en takläggare?

Svaret på rubrikens fråga ska, i de flesta fall, ses som rent retorisk. Har du börjat upptäcka problem med ditt tak och börjat fundera kring lämpliga åtgärder - byte av tak eller mer omfattande renoveringar - så är en takläggare det bästa alternativet. Rätt takläggare ger dig ett tak som håller över tid. Gör du jobbet själv - eller anlitar fel takläggare, något vi ska återkomma till senare - så får du ett tak som inte alls får den livslängd du har rätt att förvänta dig.

Man måste vara införstådd med att en takläggare besitter specialkunskaper och att dessa gör att exempelvis en renovering eller ett takbyte kommer att bli bättre än om du själv gör det. Vi ska även säga att materialet spelar roll. Handlar det om ett material som är enklare att lägga - exempelvis papptak - så är det kanske så att du kan klara av det skapligt själv. Där måste du, som vid alla typer av tak, dock även väga in att det kommer att krävas ett rejält grundarbete och att det är det som ofta avgör livslängden.

Minsta miss eller fusk vid det momentet kommer att synas och detta på ett, för dig, negativt sätt. Handlar det om annat takmaterial - tegel, betongpannor eller plåt - anser vi att en takläggare är den enda egentliga alternativet. Att lägga tak av dessa material kräver kunskap, uthållighet, precision, rätt verktyg och samarbete.

Man på taket

Rot-avdraget ger dig bättre priser

Priset kommer naturligtvis att bli lägre om du själv väljer att agerar takläggare. Men, faktum är att det inte behöver handla om så extremt stora belopp i skillnad. Den stora kostnaden kommer att handla om material och det kommer du ändå att få köpa in. Adderar man till detta att du även ska ordna med container och bortforsling av ditt gamla tak så kommer ytterligare kostnader att synas. Detsamma gäller den tid du lägger - den är värd någonting också, eller hur?

Anlitar du en takläggare så inkluderas bortforsling av material i priset och detta gäller även leverans av det material som ska läggas. Gällande det senare så brukar man även kunna se förmånliga rabatter hos takläggare där leverantörer, helt enkelt, ger bättre priser än vad du skulle få i butik.

Och, den stora fördelen vad gäller priset är Rot-avdraget: du kan använda en skattefinansierad rabatt som motsvarar 30% av den totala kostnaden för arbetet som den firma du anlitar lägger ner. Det skiljer mellan att göra jobbet på egen hand och ta professionell hjälp - men som sagt; det handlar i slutändan inte om så enorma summor som många tror.

Rätt takläggare är avgörande

Det man ska vara medveten om är att det finns en skillnad i kvalitet mellan olika takläggare och olika företag. Det innebär att du som privatperson kan få ett undermåligt takbyte även om du betalar för en professionell tjänst. Var vaksam på detta och välj företag med omsorg.

Vi skulle definitivt råda dig att kontakta referenser innan du skriver ett avtal. Vi skulle även säga att du ska undvika den billigaste offerten - gällande detta: ta in så många som möjligt! - och vi skulle även kolla upp företaget lite mer ingående och via Skatteverket och Kronofogden exempelvis. Ta inte företaget på orden. Alla säger att de är bäst och billigast på att lägga tak - men det är inte alla som lever upp till dessa självutnämnda superlativ.

Du hittar mer information om takläggning på www.stockholmtakläggare.se

4 Feb 2020