Att jobba som plåtslagare i Stockholm

Vill du bli plåtslagare? Har du tänkt jobba med plåtslagning i Stockholm eller dess närhet? Här går vi igenom lite vad som krävs för att du ska bli utbildad.

Att jobba som plåtslagare innebär ett fritt yrke, vilket kan passa dig som värnar om din frihet. Det är bra om du är lite praktiskt lagd och tycker om att skapa. En plåtslagare kan arbeta inom olika sektorer. Det kan till exempel vara så att du specialiserar dig på att arbeta med flygplan. Om det inte känns bra kan du bli en grov- eller byggnadsplåtslagare. Andra miljöer är verkstäder, och en del av dem som har plåt som jobb, arbetar mest uppe på tak. Ventilationsplåtslagare är en annan specialitet som behövs inom byggbranschen. Så det finns en del att välja mellan när det gäller plåtslagning i Stockholm.

Utbildning till plåtslagare är både praktisk och teoretisk

När det gäller utbildning så kan du rikta in dig på yrket direkt efter grundskolan. Du väljer då bygg- och anläggningsprogrammet. Där finns det sedan en inriktning som heter plåtslageri. Efter att du avslutat din gymnasiala utbildning krävs det att du arbetar i ett företag och blir färdigutbildad där. Därefter ska du avlägga ett slutprov. När du klarat av det får du så slutligen ett yrkesbevis. Sedan är det bara att söka jobb och det är fritt fram att välja bland alla möjligheter att jobba med plåt. Skulle du vara lite äldre finns det motsvarande utbildning inom vuxenutbildningen. Som ytterligare ett alternativ kan du få din skolning genom Arbetsförmedlingen.

7 May 2022