Att asfaltera en uppfart

Att asfaltera sin uppfart kan kapa många bekymmer för en. Detta eftersom asfalt kräver så lite tid i underhåll. Framförallt i jämförelse med andra vanliga underlag på uppfarten.

Vad är bra med att asfaltera sin uppfart? Det som många anser vara det bästa, är att den är så pass underhållsfri. Andra underlag kräver mycket mer från ägarens sida. Om du har en stenlagd uppfart måste du regelbundet gå en rond mot ogräset. För ogräset brukar nämligen, titt som tätt, kika upp och göra sig påmind mellan stenplattorna. Att lägga sten är också dyrare än att lägga asfalt.

Grus är däremot billigare, men där får man ställa in sig på att ta ännu fler ronder mot ogräset, än vid en stenlagd uppfart. Ogräset tar sig nämligen med lätthet upp i gruset. Man måste också vara mer aktiv gällande övrigt underhåll. Det ska jämnas till med regelbundna intervall och krattas för att vara fint. På vintern åker gruset ofta med varje spadtag vid snöskottningen. På våren, när snön försvunnit, är de små grushögarna vid sidan av uppfarten lika vanliga som tussilago.

Asfaltera din uppfart – detta händer

Om du vill asfaltera uppfarten börjar du med att kontakta en firma som utför asfalteringar. Då kommer de ut till dig och gör en besiktning samt bedömning. Sedan påbörjas själva arbetet och det görs i två steg. Först utförs ett gediget grundarbete. Utan det blir inte slutresultatet bra. Efter det, i andra steget, ska själva asfalten läggas. Och när det sker så vet du, att bekymmer med uppfarten numera är långt borta.

23 Mar 2022