Årets inredningstrender du inte ska ha

Vissa saker som ser så fina ut på pappret, eller online, när det kommer till inredningstrender ska man bara inte ha. Man tycker att de där väggarna som man ser tapetserade i inredningsmagasinen ser så fina ut och man vill genast ha dem – minns då att inredarna själva inte bor med de storblommiga, mönstrade tapeterna. Ska man leva med mönster på blommor eller struktur, i olika bjärta färger kommer man att tröttna. Och när det är dags att måla eller tapetsera om, blir det omöjligt utan att lägga på tjockt lager antingen med färg eller tapeter.

Vissa färger som ser så snygga ut – i teorin och utan riktiga människor som faktiskt bor och lever med dem – blir smutsgrå med tiden. Vita möbler, till exempel. Man bör tänka praktiskt i de allra flesta fall och tänka på att man ska leva med inredningen, inte städa rummen ständigt eller ha dem som utställningsobjekt.

Vita möbler

Som sagt; vita möbler blir med tiden grå-randigt. Det är så snyggt i katalogen. Särskilt soffor bör absolut inte vara vita, inte ens skinnsofforna. Med tiden nöts nämligen färgen av från skinnsoffan och då har du bruna fläckar på de vita sofforna, just där alla har suttit. Då kan man lika bra skaffa sig brun skinnsoffa, så ser den nästan lika fräsch ut som när man köpte den. Även om man säger att fläckarna är lätta att tvätta bort, kan man inte tvätta bort allt som nöter ner skinnet. Undvik därför vita soffor.

Heltäckningsmattor 

Heltäckningmatta i barnens rum? Låter inte det helhärligt? Barnen har mjuka mattor när de leker på golvet, de behöver inte göra sig illa när de ramlar... och så vidare. Tänk hellre; flottiga små fingrar på heltäckningsmattan, små kräkfläckar här och där, små olyckor som händer när man inte vill sitta på pottan när man ska tränas från blöja till toa och så vidare. Snart har heltäckningsmattan i barnrummet förvandlats till en sanitär olägenhet.

Vita golv

Vita golv ser också så där otroligt snyggt ut på bild, men i verkligheten springer man in med skorna på, man drar möbler över det vita golvet, man dår repor och fläckar på det. Snart är det vita golvet; smutsgrått och man ser inte längre färgen för alla reor, jack och fläckar. Lika bra att måla golvet i grått, brunt eller i träfärg.

Dekorplast

Ett tag skulle man limma över alla skavanker eller billigare material med dekorplast. Till en början ser plasten fräsch ut, men nernött plast blir med tiden inte riktigt lika snygg längre. Den pålimmade ytan blir smutsig och ful. Lika bra att satsa på finare material från början, som inte behöver rivas av och bytas ut.

Öppen förvaring

Öppna hyllor och förvaringar ser också snygga ut på bild, och är det så länge någon orkar vika om, lägga in fint, men blir hopplösa när man inte orkar det längre, eller inte har tiden att hålla dem pedantiskt ordningssamma. Ibland har man bara lust att slänga in alla saker och kunna stänga om med en riktig skåpsdörr eller garderobsdörr. Lika bra att skaffa det från början.

9 May 2020